alexandralilo.blogg.se

So orsaken till översvämningar

Publicerad 2013-11-29 08:41:56 i Allmänt

På den här so lektionen har vi pratat om hur det blir översvämningar. Det som händer är t.ex att smelt snö rinner ner från berg och det kommer mer och mer och då blir det översvämning. Det kan också vara att det reggnar ochb reggnar och vattnet åker oftast igenom garagporten. När det är översvämning kan lite slam och lera följa med och det klegt är bra för jorden. Översvämninga kan bero på att skogen i bergens branta slutningar hugs ner och då kan det vara änu lätare för vattnet att ta sig ned till husen.  

Soppor

Publicerad 2013-11-28 13:23:04 i Allmänt

För att i framtiden minska energianvändandet och sopberget kan jag tänka mig att åter använda. Göra en kompost hög. Jag kan köpa mat som inte är inplastad. Äta upp maten som man har tagit. Inte köpa filmer som är inplastade. 

So uppgiften 4

Publicerad 2013-11-26 17:37:45 i Allmänt

 

Det vi har pratat om på lektionen är vattnets kretslopp. Jag tycker det är häftigt med vattnets kretslopp. För att vi kanske dricker samma vatten som dinosaorierna  drack. Jag tycker också att det är konstigt att vatten kan finas i så olika former som is, snö och hagel.

Vattnets kretslopp börjar med att solen lyser på havet, havet blir varmt, vatten droppar som man inte kan se åker upp och blir till ånga, ångan bildar moln, molnen blir tyngre och tyngre, och ångan blir sedan till vatten droppar och öser ned. Och så börjar det om igen. Det som är häftigt också är att 70% av hela jorden består av vatten.Jag tycker att det ska bli roligt att få jobba om det här och få lära sig mer om det. För att jag  är väldigt intresserad av att få lära mig mer om det och att jag vill veta hur ens vattnet kan åka upp i himlen och blir till moln.

 

På no

Publicerad 2013-11-22 09:41:46 i Allmänt

 
Idag på non har vi delat upp oss i grupper och så skulle man göra ett affisch som man skulle skriva energi tjuvar och energi tips. I våran grupp var vi fyra stycken. Så då var det två som gjrorde energi tjuvar och två gjorde energi tips.
jag tyckte att det var roligt att göra affischen. De sakerna som vi tog alltså dom som gjorde energi tips vi tog Lampan för att man ska komma ihåg att släcka den, Tven ska man komma ihåg att stänga av när man inte tittar, man kan tända ljus i stället för att tända masor av lampor, du kan plocka bär i stälet för att köpa bär.
Dom som hade energi tjuvar tog dusch och ett badkar, kaffe brygare och en dam sugare. 
 

Min dag

Publicerad 2013-11-21 13:38:40 i Allmänt

 
Idag har vi haft en lite anorlunda dag en vad vi brukar ha. Vi har på morgonen fåt bygga bilar. Jag var den enda tjejen i våran grupp. Jag var med tre killar. Vi bygde inte så mycket på bilen det enda vi använde var ett gummiband och två pennor. Bilen såg ut som en monstertruk. Den var stor fast i minibil format. Det gick rätt så bar för våran grupp fast i vann inte. Priset som man fick var 16 kr. Alla ville få det för att då kan man köpa en magnum. Det jag har lärt mig är att förstå rörelse energi bättre.
Sedan fick man göra tre energitjuvar. Dom skulle man döpa till låg, mellan och hög. Det mennas med att den låga tar lite eneri och den som var mellan tog rätt så mycket och des höga tog mycket energi. Jag satte den låga på en lampa för jag tycker dom inte tar så mycker energi men också för att som nästan alltid är släkta. Sen tog jag den som det stog mellan på och satte den på mickron för att dom inte använder den så ofta men sladen är i endå. Den höga fick sitta på tv som är bredvid kiosken för att den alltid är på. 
Det var också en som kom från radion och en tjej  som heter Agnes. Hon kom från naturskyddsföreningen. 
  

Fel

Publicerad 2013-11-20 15:56:32 i Allmänt

Den som kom ut först och hette Engelska uppgiften 3 är fel den skulle hetta Engelska uppgift 4

Engelska uppgift 3

Publicerad 2013-11-20 15:54:51 i Allmänt

När vi hade engelska skulle man skriva tio meningar om hur man skulle kunna reda planeten. Man skulle även skriva dom på engelska det är var dom meningarna som jag skrev.

  1. You get planted a tre = Du kan plantera ett träd.
  2. And you get turn off the light = Du kan släcka lampan

    3. You get practice a Fluorescents light = Du kan använda en anan slags lampa som det står att den heter.

    4. You must turnd off the water = Du måste stänga av vattnet.  

    5. You get shower in sted four that you get a bath = Du kan dusch i stället för att bada. 

    6. You get go instead  fore that go by car = Du kan gå i stället för att åka

    7. You get deposit pot = Du kan panta flaskor.  

     8.  You get take used insted for now things = Du kan köpa begagnade saker i stället för nya saker.

    9. You get take ecological food = Du kan köpa ekologisk mat. 

    10. You get play less = Du kan spela mindre. 

Engelska uppgiften 3

Publicerad 2013-11-19 18:43:42 i Allmänt

 

På den här engelska lektionen fick vi ett häfte som vi hade börjat jobba i men vi skulle göra en titt sida. När man hade gjort den sidan skulle vi få ett nytt häfte som vi inte hade jobbat i tidigare. Det handlade om energi och den första sidan skulle man fylla i bokstäverna som var på olika platser och sätta dom vid rätt mening. På nästa sida skulle man färg lägg de sakerna som var farlig man energi t.ex att man inte skulle klättra på ett el stängsel som det står en skylt på. Så om man klättrar upp och får en stöt får man skylla sig själv. 

 
 Jag tror nog att disk maskinen tar mest energi. För att den  behöver mycket vatten till att göra rent allting i den. Det tar jätte mycket energi att  pumpa upp vattnet till diskmaskinen. Så ibland kanske man kan diska för hand kanske minst två gånger eller non gång i veckan.

 

Vi har fått titta på en slags elproduktionen per kraftslag. Då såg man att Sverige använder ungefär 55% av vattenkraften och andra hälften är kärnkraft och övrigt. Medans South Africa använder ungefär 96% av fossil kraft och jätte lite  vatten kraft och lite kärnkraft. 

 

Italien är också ett sådant land som använder ungefär 70% fossil kraft och vattenkraften är det inte så lite och så klart lite övrigt också. Men Danmark  använder bara fossil kraft  och övrigt. Övrigt betyder anan energi som inte är fossil kraft, Vatten kraft, kärnkraft och pumpkraft. Men dom använder ungefär 73% av fossil kraften och övrigt. 

 

Engelska uppgiften 2

Publicerad 2013-11-18 14:21:35 i Allmänt

  1. Cars = Bilar behöver bränsle och det tar massor med energi för att göra och transportera. 
  2. Home = Hus tar mycket energi att bygga och det ska också belysning i huset och värma det måste göra det och transportera
  3. Planet = det fins massor med olika utsläpp i världen men det är nog värst men bilarna
  4. Plants = Träd och energi för att växa
  5. Heate = ljus tar mycket energi att tända.
  6. Renewable = förnyelse bar. Det kan betyda t.ex att vindkraft aldrig kommer att ta slut.
  7. Vent = ventilation. Det krävs mycket energi för att kunna pumpa luft in i ditt rum.
  8. Cell phone =  Ladda mobilen. Det krävs mycket energi för att kunna ladda mobilen.
  9. Tv = När du tittar på tv tar det energi för att man behöver ström till teven och att den har transporterats i en bil eller last bil.
  10.   You = Du behöver energi rör att röra på dig och den energin kommer från din mat som  du äter. Den måste transporteras till affären så att du kan köpa den.    
  11. Vi har kollat på en video som handlade om energi. Jag tyckte videon som vi såg var bra och lite rolig. Den var rolig för att gubben såg rolig ut. Den var bra för att den handlade om energi.Föresten så tycker jag att det är fel att skräpa ner i naturen. Jag tycker att vi ska sluta skräpa ner för att om vi inte gör det kommer våra barn i framtiden att må dåligt av att luften inte är ren. Så vi kan göra stor skillnad om t.ex bara plockar upp ett papper på marken.

so uppgiften 3

Publicerad 2013-11-15 13:04:07 i Allmänt

Det som orsakar en jordbävning är att två plattor sitter i hopp under en längre tid och sedan glider ifrån varandra och skapar jordbävningar

Det var den 10/11 2013 då det blev jordbävning i Filippinerna. Marken skakade och många hus rasade den dagen. Träd föll omkull och vägar förstördes. Det var tre öar som drabbades. Allra värst var det på ön Cebo, en ö som är populär bland turister. 

Minst 90 människor dog i jordbävningen, säger landets regering. 

De saknas fortfarande turister och andra människor som bodde på ön.

Dom i Filippinerna behöver hjälp. 

Dom har ingen mat eller vatten och inga hem. De konsekvenserna som landet får är att allt förstörs, landet förstörs på grund av alla skador. Men det värsta är nog att folk dör. De konsekvenser som folket i byn får är nog att dom inte har någon mat dom har ingenstans att sova och dom har inget vatten. Det som blir jobbigt är nog att bygga upp allt igen. Det känns nog inte så bra eller rent av hemskt att ha förlorat sina barn sin man eller sina vänner. 

 

 

No uppgiften

Publicerad 2013-11-14 16:39:51 i Allmänt

Det vi gjorde på no lektionen var att prata om vindkraft värk och solkraft.

det här pratade vi om. 

Solkraft är är en kraft som kommer från solen. Det som är bra med solkraft är att det är miljö vänligt och det är också bra om man har solceller. Fast ibland är det inte bra med solceller. 

De bra sakerna är att solkraft  kommer att finnas kvar lika länge som jorden kommer att finnas. 

 De dåliga sakerna är att det kan bli jobbigt för dom som bor runt omkring för att det låter och ger jobbiga skuggor.  

Vinkraft är en kraft som kommer vinden. Det heter vindkraftverk  och där gör man vind till energi. Dom flesta ställen dom står på är mitt ute i vattnet där det blåser mycket och jag tror att dom också kan stå på ett fält på några ställen. 

Det jag tycker är bra med vindkraft är att det är miljö  vänligt och det är smart att använda det. 

De dåliga sakerna är att dom kan störa dom som bor runt om kring  t.ex att den låter och ger massor av jobbiga skuggor. 

Om hur det var att skriva brev till mig

Publicerad 2013-11-14 15:25:05 i Allmänt

Det jag tyckte om att skriva ett brev till mig själv.

Jag tyckte det var roligt att skriva ett brev till sig själv. Det jag skrev om var min katt som heter Lilo, om hur jag mådde, kärlek och intresse sen var det klart massor med andra saker. 

Jag hade tänkt skriva ut några bilder på mig och mina kompisar så vi kan se hur vi såg ut när vi gick i sexan. 

Det var rät så jobbigt att skriva för jag skrev med blyörts först sen skrev jag med en bläck penna över. 

När man hade skrivit sitt brev och så skulle man skriva sitt post nummer och sitt namn och skriva på vilken gata man bodde på.

so uppgift vulkaner och jordbävningar

Publicerad 2013-11-14 11:21:00 i Allmänt

 
Man kan väl säga att vulkaner är som ett slags berg som är upp bygd av stelnad lava.
Dom är oftast väldigt stora. 
Vulkanutbrott bildas när plator glider isär eller krockar med varandra och bildar sprickor i jordens skikt. Magma och lava väller fram.
För nästan 2 000 år sedan, på förmidagen den 24 augusti år 79, fick vulkanen vesuvius ett av sina fråktade utbrott. Plötsligt och oväntat exploderade vulkanens topp. Ett regn av aska begravd den rommerska staden Pompeij vid vulkanens fot. Jag tycker att det låter hemskt tänk dig att du vaknar av att det blir ett vulkanutbrott.
 
Jordbävningar är enorma krafter i rörelsenär två plattor pressas mot varandra. Det kan kan förklara genom att säga att det är två plator som glider mot varandra dom sitter i hopp ett tag och sen glider dom i från varandra då skapas jordbävningar. 
 
 
Varför klarar sig rika länder bättre en dom fatigare länderna. Det är nog för att dom rika länderna kan återgärda det mycket förtare för att dom har mycket mera pengar. Sen att dom andra fatigare länderna inte klarar sig så bra det är för att dominte har så många pengar så det är nog under en längre tid som dom är utan hem. 

Bilden till so uppgiften 2

Publicerad 2013-11-12 15:16:00 i Allmänt

 
 På so har vi gjort en skulptur som skulle vissa jordens olika delar inifrån. De olika delarna heter jordytan, jordskorpan, manteln, yttra kärnan och inre kärnan.

 Uppgiften som vi fick var att vi skulle ta men oss saker hemifrån som man kunde göra en skulptur av, man skulle ta med sig fem saker. Jag tog med mig snöre, en ballong,plastfolie, aluminiumfolie och toalett rullar.
Jag tänkte inte så mycket när jag tog med mig sakerna men jag tänkte att man kunde använda ballongen som kunde vara inre kärnan men det blev bättre med den silvriga folien som vi målade röd.         

 Vi började i fredags och blev klara i dag. Det vi satte dit var inre kärnan, yttre kärnan och bergen och dom stenarna som är på bilden.
Det vi använde till våran skulptur var orange bomull, delar av en ägg kartong, stenar, modellera, tom toalettrulle, tyg, limm, häftstift och tejp.  
Vi var fyra stycken i våran grupp men det var en som var sjuk idag, men det blev bra resultat ändå.

Engelska lektion 1

Publicerad 2013-11-11 16:00:07 i Allmänt

På den här lektionen har vi sett två video klipp som vi skulle berätta om vad dom menade i låten alltså vad dom  vill förmedla i låtarna. Den första låten heter Wake up America med Miley Cyrus. Jag tror att låten handlar om att  man typ ska ta hand om världen som är vårt hem. Så därför sjunger hon Wake up America. Hon villa att alla ska vakna upp och sluta kasta skräp på marken.
Nästa låt heter Lets Go Green med Angella Katatumba och Keko. Låten försöker säkert förmedla att man ska låta allt gro och att allt ska få växa och sluta skrapa ner. Det tror jag. 

Sen skulle vi skriva tio ord som jag tycker att man ska tänka på när man vill få tipps om hur man kan ta hand om våran planet. 
1. Vi ska ha sol keller i stället för det ändra som dom flesta har satt vi sparar pengar.
2. Cykla i stället för att åka bil för bränslet är inte bra för miljön.
3. Man kan ha en kompost där man kan slänga saker men inte plast men plast. Det är bra för miljön för det du har lagt i komposthögen kommer bli till jord.
4. Och att man ska spara på träden och bara ta dom träden som verkligen behövs sågas ner.  
5. Sen att man kan åka buss i stället för att åka bil det är bättre man sparar på bensin och minskar att skogen och att vi får dålig luft.
6. Du kan gå ut och plocka bär och svamp i stället för att köpa bär och svamp i för packningar som tar energi för bom eller den som gör det och sen ska den fraktas till affären också.
 7. Spela inte lika mycket spel för det tar mycket energi.
8. När du har laddat telefon eller vad du nu laddar kom ihåg att ta ur laddaren för att annars tar det mycket energi att ha laddaren i.
9. Man kan sam åka i stället för att åka själv det sparar man mycket energi på.
 10. Kom ihåg att släcka lamporna när du går hem ifrån det sparar mycket energi. 

kemi lektion 2

Publicerad 2013-11-11 13:53:49 i Allmänt

Vi har pratat om strömavbrott. På sommaren kan det vara svårt att håla maten kall efter som att kulen eller frysen inte fungerar och på sommaren brukar man bada mycket i sjön och då måste man duscha men det går inte om man har strömavbrott. Fast då är det inga problem om man fryser för det är varmt på somrarna.


När vi pratade om vintern så blir det jätte kalt hemma inomhus fast det är nog inget stort problem med maten man kan kanske packa maten i påsar och ställa det då altanen. För på vintern så brukar vi ställa ut våran läsk på altanen i påsar. Och på kvällarna blir det mörkt fort så det kommer att pli svårt att se något. Sen om man vill gå ut på en kvälls promenad och hela kvarteret har strömavbrott så kan man inte se något för att gatlyktan fungerar inte.


Vi har också kollat på en film som heter Diet + Coke + Mentos. Kolla på den den är jätte bra. Det är två vetenskaps män som har typ 100 stora cocacola falskor och mentos och det blir som en fontän det sprutar upp överallt det är jätte häftigt.      

kemi lektion 1

Publicerad 2013-11-11 13:51:20 i Allmänt

 
Hej,
På kemin har vi pratat om energi och vad vi använder energi till på morgonen vibsa bland annat om att vi tittar på tv, platar håret, laddar mobilen, rostar mackor, fönar håret och duchar och andra saker. Vi sa också att energi är värme, elektrisk, solenergi och Kemisk energi. Det man ofta använder hemma är lampor/ljus, få saker att röra sig, transport, värme och kyla.
 
Efter vi pratade om energi så gjorde vi ett experiment det vi behövde var en liten kopp med ett lock till och en liten bunke som vi skulle lägga den i lila koppen i och en brustablett. Och det som skulle hända var att den skulle explodera det som hände var att det bildades en kemisk reaktion där koldioxiden bildades. Gas tar mycket plats och detblev trångt i burken  = övertryck. Burken flög i väg. Kemisk energi blev till rörelse energi.

So uppgiften

Publicerad 2013-11-07 13:28:14 i Allmänt

Nu har vi haft so vi pratade om jordens uppbyggnad. Det vi skulle göra var att rita jorden och skriva om uppbyggnaden av den det vi skrev var lite sammanfattande.  T.ex Jorden = berg för att jorden är inte gjort av jord och inte sten så då är jorden uppbyggd av berg. Den som är jordytans högsta punkt är Mount Everest som är 8 850 meter över havet. 

 

Vi fick också veta att Alfred Wegener redan 1912 att han var forskare och såg att några länder har suttit i hopp till en enda stor plats som han döpte till Pangea det betyder allt land. Han sa att allt var som ett enda pussel. Men det var inte så många som trodde på honom men nu visade det sig att han hade rät. 

 

En annan sak var att Island använder deras gejssrar till att värma upp sina hem med. Det tyckte jag var smart.      Jag har valt en bild av jordens uppbyggnad för att det var de det skulle handla om och här har vi litosfär och jordskorpan, mantel, yttre kärna och inre kärna. jag valde den här bilden för att jag tycker att den passar till det jag har skrivit om.

 
 
 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela